Onu diğer Karadeniz yaylalarından ayıran en önemli özelliği ise her sene yüzlerce ziyaretçi akınına uğrayan Üstü Açık Cami’dir. Kökleri ve yapımı Fatih Sultan Mehmet’e kadar uzanan eşsiz bir mimaridir. Türkiye, coğrafi yapısı gereği medeniyetler beşiği olarak anılan cennet bir ülke. Kadırga Yaylası da, eşsiz doğal güzelliklerinden sadece biri olup, Karadeniz bölgemizin Trabzon – Gümüşhane sınırında kalan serin noktalarından biridir.
Kadırga Yaylası Tarihi Üstü Açık Cami Mimarisi
Yaz aylarında sıcak şehir merkezinden kaçan Karadenizliler için yayla kültürü harika bir alternatif. Şehir merkezinin yoğunluğunu yaz aylarında Kadırga Yaylası’nda dinlenerek atan bölge halkı, her sene Üstü Açık Cami ziyaretçilerine ev sahipliği yapıyor.
Yüzyıllar önce Fatih Sultan Mehmet’in padişah olarak askerleriyle ziyaret ettiği ve Cuma namazını kıldığı Kadırga Yaylası, yüzyıllar sonra da Cuma namazı geleneğini sürdürüyor.
Milyonlarca insan 557 yıldır çatı ve kubbeye sahip olmayan camide, yayla havasında ibadetini gerçekleştiriyor. Kadırga Yaylası ev sahiplerinin de memnun olduğu bu durum, her yıl bölgeye onlarca meraklı insanı çekiyor. Fatih Sultan Mehmet’in ziyaretinin ve namaz kılmasının ardından etrafı yüksek olmayan duvarlar ile çevrilen alanda, günümüzde de Cuma namazları kılınmaya devam ediliyor.
Cuma namazlarını burada kılan Kadırga Yaylası ziyaretçileri de durumdan oldukça memnun. Tarihin ulaşılabilir bir yapısı ile uhrevi duyguların harmanlaması bölgenin ilgi odağı olmasını sağlıyor.
Aram Şehir Kadirga Yaylası
Kadırga Yaylası, Karadeniz bölgesinde Aram Şehir olarak da bilinmektedir. Aram Osmanlıca bir kelime olup anlamı sükûnet bulma ve çöllük bölgelerde yerleşilen özel bölgeye verilen isimdir. ,Kelime anlamını da tam anlamıyla karşılayan Kadırga Yaylası Tarihi Üstü Açık Cami’nde, Cuma namazı kılmak artık bir gelenek halini aldı. Bu geleneğe eşlik etmek isteyen ziyaretçiler, özellikle temmuz aylarında bölgeyi ziyaret ediyor. Açık alanda çimler üstünde namaz kılmanın güzelliğini yaşayan cemaat, ziyaret sıklığı arttırıyor. Kadirga yaylasının 100 yıl öncesine dayanan resimlerini bulabildikçe sizinle paylaşacağız.
Sizlerin de yolu Trabzon, Gümüşhane ve çevre illere düşerse mutlaka Tarihi Üstü Açık Cami ziyaret edin. İletişim Sayfamızdan kadirga yaylasına nasıl gidilir? öğrenebilirsiniz. Kadırga Yaylası’nın temiz havasında, maneviyatınıza kulak verin. Tüm bunlarla beraber, bölge halkının misafirperverliği manevi huzur ile birleştiğinde seyahatiniz için unutulmaz bir deneyim olacağına eminiz.
Site Matematik Özel Ders Öğretmeni Yalçın ALGAN tarafından yapılmıştır. Yalçın ALGAN Kadirga yaylası Oğuz obası çatırdüzü mevkiinde yaylada doğmuştur. Trabzon’a yolunuz düştüğünde gezi rehberi bölümünde Kadirga Yaylasını kesinlikle gezmenizi tavsiye ederim. Özellikle Tarihi Üstü açık camii ve Kadirga Yaylasında cuma günleri kurulan cuma pazarını ziyaret etmenizi tavsiye ederim. Kadirga yaylasındaki yaşantıyı, esnafların duvar resimlerinde yaylanın eski resimlerini, Temmuz ayının 2. haftası yapılan Otçular haftasına katılmanızı kesinlikle tavsiye ederim.
Hata: İletişim formu bulunamadı.